2015.10.22 / 14:51 / VILAGJARO MAGAZIN

NŐIES DIVATVONALAK - INTERJÚ BÓDIS BOGLÁRKÁVAL

n-ies-divatvonalak-interju-bodis-boglarkaval

Nőies divatvonalak

Bódis Boglárka az Elysian tervezője leheletfinom ruháival, nőies sziluettjeivel, harmonikus színválasztásaival és végtelenül nőies kollekcióival lopta be magát a szívünkbe. Ruhái elegánsak, ám mégsem túlgondoltak. Pont olyanok, amiben egy nő igazán nőnek érezheti magát. Hogy mi mindenre képes egy ruha, mennyire sokat tehet nőiességünkért, és hogy kiknek készülnek az Elysian ruhái, erről beszélgettem a tervezővel.

Milyen az a nő, akinek a ruháidat megálmodod?

Úgy szoktam mondani, hogy az Elysian nő egyszerre erős és törékeny. Ezalatt azt értem, hogy bár megállja önállóan a helyét a világban, mindvégig megőrzi nőiességét.

Mennyire látod úgy, hogy ez a típusú nő létezik a mai világban?

Sok ilyen nőt látok magam körül és azt mondhatom, hogy az ügyfeleink zöme ilyen. Önálló, intelligens, sikeres nők, akik mindemellett anyák, feleségek, társak is.

Ebben a kemény világban, szerinted hogyan tud egy nő törékeny, ugyanakkor erős maradni?

Azt hiszem, maga ez a kemény világ váltja ezt ki sokunkból. Úgy gondolom, hogy ez akarat, tartás és belső indíttatás kérdése. Úgy is lehetünk nőies nők, hogy közben keményen dolgozunk, ambícióink vannak és küzdünk az álmainkért.

Mi a nőiesség titka?

Nekem a báj és finomság. Kecsesség, visszafogottság, elegancia. És a kedvesség, amiből a lágyság és finomság ered.

Hogyan tud a személyiségre hatni a ruha?

Azt tapasztalom, hogy a személyiség és a ruha -amennyiben jól választjuk meg a ruhát, hiszen a személyiség adott - az önbizalom egyik kulcsa. Az öltözékünk nagyon sok információt közöl rólunk, amit lehet jól és okosan használni. Ugyanakkor azt szoktam mondani a vásárlóimnak, hogy mindenkinek azt kívánom, hogy ne a ruhát dicsérjék meg, hanem a viselőjét, mert ez az egyik legjobb visszajelzés arra, hogy a személyiség és a ruha harmóniában vannak. A ruha egy eszköz, amivel kifejezhetjük önmagunkat.

Szerinted a divat lehet egyfajta terápia?

Nem szeretem, ha valaki meggondolatlanul követi a divatot, csupán azért, mert "divat". A cél véleményem szerint inkább a stílusunk megtalálása. A stílusosság lehet terápia!

Mennyire hathat a divat, a szép ruhák, a színek a kedvünkre, a hangulatunkra?

Hiszek benne, hogy a ruhánk és a hangulatunk között van összefüggés. Egy szép ruha, amiben jól érezzük magunkat, pozitívan hat ránk. De fordítva is igaz, úgy gondolom. Sokszor éppen a hangulatunk határozza meg, hogy melyik ruhadarabunkat húzzuk elő a szekrényből.

És mennyire hathatunk mi egy szép ruhában másokra? Akár a férfiakra?

Mindannyian emlékszünk a Pretty Woman című filmből arra a jelenetre, amikor a főszereplőnő végigsétál a hotel lobbyjában hosszú vörös ruhájában és az embereknek tátva marad a szája. Teszi mindezt anélkül, hogy ruhája túl mélyen dekoltált vagy túldíszített lenne. Igen, egy jól eltalált ruhával le tudjuk nyűgözni környezetünket, de nagyon fontosnak tartom, hogy ruhánk sose legyen közönséges. Egy igazi nőnek nincs szüksége ilyen eszközökre.

Mit tanácsolnál azoknak, akik nem mernek nagyon nőies ruhát viselni, mit tegyenek?

Kérdés, hogy mit értünk nagyon nőies ruha alatt. Szerintem a kifinomultság a nőiesség kulcsa. Sokszor tapasztalom, hogy a letisztult formák jobban képesek kiemelni a nőiességet, mint a túlgondolt darabok. Nem kell mindent megmutatni, nem kell minden titkot elárulni.

Mi inspirál egy kollekció megtervezésekor?

Inspiráció lehet bármi, ami szembejön velem. Egy épület, egy szép tárgy, egy vers, egy film, bármi. Éppen ez a szép a munkámban, hogy annyi forrásból meríthetek.

Mi jellemzi a mostani kollekciódat?

Az aktuális őszi-téli kollekció az Art deco világából építkezik, letisztult geometriai formák jellemzik, finom színek és anyagok.

Megmutatkozik valamilyen módon a közgazdász végzettséged a mostani életedben, tervezéseidben, vagy ezt már teljesen magad mögött hagytad?

Nem szeretném magam mögött hagyni. Egyrészt azért, mert büszke vagyok arra, ami azelőtt voltam és nagyon sokat kaptam akkori életemben is, amiből merítve most tudatosabban végezhetem tervezői munkámat. Hiszem, hogy a tervezőnek meg kell tanulnia a vállalkozás működtetésével kapcsolatos teendőket is, amiben engem segít eredeti szakmám.

A ruháid esetében gyakran alkalmazol lenge, szinte légies anyagokat. Miért szereted ezeket?

Valóban szeretek könnyű, légies anyagokkal dolgozni. Egyik legkedvesebb anyagfajtám a selyem. Lenyűgöző látvány, ahogy mozgás közben körülöleli, körüllengi viselőjét.

Mennyire vagy kísérletező típus?

Minden kollekciónál törekszem arra, hogy a letisztult szabásvonalak mellett valamilyen kézi technikát dolgozzak ki a ruhák díszítésére. Az extrémitásoktól azonban tartózkodom.

Ha adhatnál egy jó tanácsot a nőknek, mi lenne az?

Talán azt mondanám, hogy mindenkinek szívből kívánom, hogy megtalálja az életében azt a területet, amiben kiteljesedhet és merjenek ezért tenni, még akkor is, ha első pillantásra őrültségnek tűnik. Hiszem, hogy lehet egyensúlyt teremteni magánélet és a munka között. Nekem nincs annál szebb érzés, amikor a kisfiam mondja nekem, hogy büszke rám.