2015.11.03 / 19:59 / VILAGJARO MAGAZIN

ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ KAPSZULÁK A NESPRESSO-TÓL

ujrahasznosithato-kapszulak-a-nespresso-tol

Az alkalmi, több, mint ezer, tüllre varrt használt kapszulából álló ruha egy art-deco ihletésű kompozíció, kifinomultságával megtestesíti mindazt, amint az Elysian összetett jelentése hordoz: szépség, tökéletesség, békesség. Ahogy az upcycling kifejezés is mutatja, újrafelhasznált alapanyagokból olyan alkotás születhet, mely mind értékben, mind szellemiségében jóval túlmutat az amúgy kidobásra szánt alapanyagokon.

 

Miért fontos a Nespresso-nak az alumínium alapanyag?

 

Amikor a Nespresso megalkotta az első kapszulába zárt, adagolt kávé koncepcióját, elsődleges szempont volt, hogy a kávé a lehető legfrissebb maradjon a lefőzés pillanatáig a kiváló ízélmény biztosítása érdekében. Így került kiválasztásra az alumínium, mely egy olyan anyag, ami tökéletesen védi a kávét fénytől és levegőtől, biztosítva az őrlemény frissességét. További előnye pedig, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható.

 

A Nespresso 2020-ra vonatkozó célkitűzéseinek fontos pillére, hogy az eredeti alumínium alapanyagot 100 százalékban fenntartható forrásból szerzi be az Aluminium Stewardship Initiative szabványnak megfelelően, melyet az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) által vezetett program keretében dolgoznak ki. A kávéőrleményt is számtalan módon lehet újrahasznosítani. Használható például természetes trágyaként a mezőgazdaságban, vagy energiaforrásként elektromosság előállításához vagy háztartási fűtéshez.

 

A Nespresso 2020-ra azt a célt tűzte ki magának, hogy globális kapszula-újrahasznosítási kapacitását 75%-ról 100%-ra emeli, illetve minél inkább növeli az újrahasznosított kapszulák arányát. Jelenleg 34 országban létezik kapszula újrahasznosítási program. Egyes Nespresso Pixie gépek oldalpanelei már a kapszulákból újrahasznosított aluminium alapanyagból készülnek. Magyarországon 2012 óta gyűjtik vissza a használt kapszulákat, a magyarországi vállalat munkatársai azon dolgoznak, hogy folyamatosan növeljék a gyűjtőpontok számát a nyugat-európai mintákat követve akár szelektív gyűjtőhelyek melletti kapszula gyűjtőpontok, vagy viszonteladói gyűjtőpontok létrehozásával.

 

Mindez mit jelent a gyakorlatban Magyarországon?

 

Magyarországon is megtették az első lépéseket kifejezve teljes mértékű elkötelezettségüket a program mellett. 2012-ben az Andrássy úti üzletben kialakították az első használt-kapszula gyűjtőpontot, 2014-ben az Allee Boutique megnyitásával pedig még egy lehetőség adódott a fogyasztóinknak leadni a kapszulákat újrahasznosításra. Céljuk, hogy a kapszula-újrahasznosítási kapacitás itthon is bővüljön a jövőben, így azon dolgoznak, hogy egy komplexebb, rugalmasabb megoldással szélesebb körben és területen tudják folytatni a kapszulák visszagyűjtését.

 

A Nespresso egy doboz kávéval jutalmazza azokat a Club tagokat, akik december végéig visszaviszik használt kapszuláikat az Andrássy úti vagy az Allee Bevásárlóközpontban lévő Nespresso Boutique-ba. Az összegyűjtött, használt kapszulákat, az Inter-Metal Recycling Kft. csepeli üzemében dolgozzák fel.

 

Mi történik a begyűjtött kapszulákkal?

 

A begyűjtött kapszulák az Inter-Metalhoz kerülnek, akik a megfelelő eljárással és szakértelemmel feldolgozzák és újrahasznosítják azokat. Az alumíniumkapszulákat kiöntik a műanyag tasakból. A kapszulákat levegőztetik, szárítják. A kapszulák feldolgozásra kerülnek, az alumíniumot elválasztják a kávézacctól. Az alumíniumkapszulák számos hazai termék alapanyagaként kerülnek újrahasznosításra, a zacc pedig hőenergia-forrásként hasznosul újra. A folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, a kávét hőerőművekben villamos energia termelésre hasznosítják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.